Majonnäsburken och två koppar kaffe

Majonnäsburken och två koppar kaffe -
eller What really counts.  


När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg detta:   

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.   
Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.   
Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.
   
Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.
   
Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.   
Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.   

Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem och jobb.   

Sanden representerar allt annat - småsakerna.   
Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.   
Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.
   
Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.   
Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något.   
Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.   

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.   
Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.   

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän. 


Alla mina nära och kära, ni är mina golfbollar. Även om sanden tar mycket plats i min burk ibland så har jag lagt i golfbollarna först, de ryms där och har gott om plats :-)

Kramar till er alla.

Kommentarer
Postat av: Sofia

Den var bra!

Tror jag lånar den, om det går bra :-)Kram Sofia

2009-06-10 @ 18:36:12
URL: http://samuelssonsdagar.blogg.se/
Postat av: Sanna Gahnshag

Åh Anna vilken underbar liknelse av livet! Det är ju faktiskt så att alla beståndsdelar behövs i lagom stor mängd! Tack för det tänkvärda. Kram Sanna

2009-06-10 @ 19:55:04
Postat av: Linda

Även för kaffe! :)Pyss sister.

2009-06-10 @ 20:22:41
URL: http://thisshutter.wordpress.com
Postat av: Åse

Du är en golfboll för mig gumman - hur lite vi än ses & hörs!!! PUSS

2009-06-11 @ 10:16:09
Postat av: JUSSEFIN

Vad ska jag ha för klänning på avslutningen? :) Komentera gärna i min blogg :D

2009-06-11 @ 20:17:46
URL: http://jussefin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0